Noutate in Romania!
metoda simpla pentru o respiratie proaspata

Detalii »
Halitoza
definitie si tratament
Produse
despre produsele TetroBreath
Oferta
avantajele ofertei noastre
Magazin online
aici puteti sa cumparati
Contact
daca aveti intrebare
Respiratia neplacuta - Halitoza
Despre respiratia neplacuta
Respiratie neplacuta - respiratie urata - miros al cavitatii bucale - halitoza.
Expresii cu aceleasi semnificatii, care se refera la mirosul neplacut al respiratiei. Stiintific vorbind, halitoza este acel fenomen care poate deranja viata omului, ori din cauza ca este constient de respirata sa neplacuta, ori se fereste de partenerul de conversatie deoarece nu suporta respiratia neplacuta a acestuia.
Acesti indivizi din cauza respiratiei lor au de suferit atat in relatia de cuplu cat si in societate.

Fenomen frecvent...

Pentru a intelege mai bine acest fenomen, exista o clasificare practica, putem vorbi de o pseudohalitoza si una reala, care la randul ei poate fi fiziologica si patologica. Halitoza fiziologica, o intalnim in cazul consumarii unor alimente cum ar fi ceapa, usturoiul, alcoolul sau fumatul. Cea patologica poate fi acuta si cronica, in cazul nostru aceasta din urma are o importanta majora. Exista totodata cazuri de pseudohalitoza si halitofobie, cand pacientul vorbeste de un miros neplacut al cavitatii bucale inexistent in realitate. Pseudohalitoza se trateaza de catre medicul stomatolog, iar halitofobia de catre psiholog.

In cadrul halitozei cronice putem vorbi, despre una intra- si extraorala. Mirosul neplacut al cavitatii bucale se regaseste in multe boli cronice. Aerul expirat poate avea si el un miros caracteristic in unele boli, aceasta ajutand la sustinerea diagnosticului. De exemplu, miros de acetona de fructe fermentate in starile de acidocetoza (diabet zaharat, stari de inanitie), miros amoniacal - urinos in uremie, miros de indol si scatol, ficat stricat sau ridichi in insuficienta hepatica, miros de usturoi in intoxicatia cu fosfor, miros de migdale amare in intoxicatia cu cianura de potasiu, miros aldehidic la alcoolici, miros fecaloid in ocluzia intestinala, miros fetid patrunzator in supuratii pulmonare, miros fad dulceag in difterie. Mirosul neplacut al cavitatii bucale apare si in cazul unor cure de slabire, infometari, parazitoze in cazul copiilor.

Pentru a facilita diagnosticul diferential in cazul halitozelor cronice este absolut necesar examinarea pacientului de catre un medic specialist internist si ORL.

Studiile recente au evidentiat faptul ca halitoza nu este consecinta problemelor gastro-intestinale, in 90% din cazuri este de origine bucala. In majoritatea cazurilor de halitoza bucala bolnavul se plange si de un gust neplacut al cavitatii bucale, care poate sa apara ca urmare a activitatii bacteriilor anaerobe, acestea producand substante sulfurice. In mod normal aceste bacterii se regasesc pe fata dorsala a limbii, in faringe si in jurul tonsilelor. Ca urmare a dezechilibrului florei naturale a cavitatii bucale aceste bacterii se inmultesc si produc o cantitate crescuta de substante sulfurice (VSC = Volatile Sulfur Compounds): H2S, mercaptan de metal, cadaverina, putresceina. In cazul nostru cele mai importante bacterii sunt fusobacteriile si actinomicetele. Aceste microorganisme se regasesc in cavitatea bucala si faringe, avand un rol important in digestia proteinelor. Proteinele provin din alimente, dar si din sange, puroi, celule epiteliale. Ele se descompun in aminoacizi. Aminoacizii cu continut ridicat de sulf, sunt cisteina si metionina.

Factori care maresc riscul aparitiei halitozei:
  • Xerostomia
  • Alimentatie bogata in proteine
  • Sinusita
  • Consumul de alcool
  • Fumatul
  • Boli endocrine
  • Unele medicamente
  • Diabetul
  • Produse pentru igiena bucala cu continut ridicat de alcool si lauryl-sulfat de sodiu
Xerostomia este un factor principal care cauzeaza sau agraveaza mirosul neplacut al cavitatii bucale. Fiziologic vorbind ea apare si pe timpul noptii cand secretia salivara scade. Astfel halitoza de dimineata nu poate fi considerata patologica daca dispare dupa periajul dentar. Medicamentele, cum ar fi antihipertensivele, antidepresivele, antialergicele si antihistaminicele duc si ele la diminuarea secretiei glandelor salivare. Astfel scade si cantitatea de oxigen din saliva, care in mod normal ajuta la improspatarea respiratiei.


Principii de tratament
Principiile de tratament al halitozei
Studiile care dateaza inca de la inceputul anilor '90, au evidentiat faptul ca halitoza nu apare ca o consecinta a problemelor gastro-intestinale, in 90% din cazuri este de origine bucala. Medicii stomatologi au o responsabilitate imensa in diagnosticarea si tratarea halitozei, iar rolul lor va creste in importanta odata cu trecerea timpului, cand si pacientii vor constientiza faptul ca problema lor este de ordin bucal.

Inaintea oricarei interventii medicale este absolut necesar efectuarea unui examen clinic general anamneza, interogatoriu, si examenul bucal care trebuie sa cuprinda examenul limbii in special cantitatea si calitatea depozitului, aspectul gingiilor, a amigdalelor; igiena bucala, si existenta xerostomiei. Vorbind despre clasificarea halitozei, am mentionat faptul ca, ea poate fi si de origine extraorala, - adevarat in foarte putine cazuri - desi destul de importanta. Este obligatoriu diagnosticul diferential al unor boli grave, care pot fi recunoscute prima data de medicul stomatolog. In fiecare caz trebuie consultat cu un medic specialist internist, medic specialist ORL, analizele de laborator fiind si ele foarte importante.

In halitoza de origine bucala, substantele sulfurice produse de catre bacteriile anaerobe, sunt vinovate de mirosul neplacut al gurii, astfel in tratamentul halitozei distrugerea acestor bacterii are o importanta maxima. In unele studii stiintifice referitoare la combaterea halitozei s-a incercat folosirea unor antibiotice precum si a unor ape de gura, cum ar fi Oxyfress si TriOral. Experientele acestea insa au evidentiat faptul ca folosirea acestor produse reduce mirosul neplacut al gurii pe o perioada scurta de timp, si intrucat aceste bacterii fac parte din flora naturala a cavitatii bucale, avand un rol important in digestia proteinelor, nu se indica distrugerea lor continua. Acest lucru ar conduce la o dezechilibrare a florei naturale a cavitatii bucale, deoarece se distrug si bacteriile utile. Principiul de tratament ideal ar fi, schimbarea imprejurarilor care sunt propice reproducerii bacteriilor anaerobe, producatoare de substante sulfurice.

    1. Lichidarea factorilor agravanti

      1.1.Inflamatia sinusurilor paranazale
      Utilizarea tratamentului adecvat cu ajutorul unui medic specialist ORL.

      1.2. Litiaza tonsilelor
      Se recomanda consultarea unui medic specialist ORL.

      1.3. Gingivita
      Se recomanda un tratament adecvat al gingiei de catre un medic specialist stomatolog. Se poate utiliza cu succes unul din produsele familiei TetroBreath denumit “Periotherapy”, care inca nu se comercializeaza in Ramania. Acest produs contine elemente antibacteriene care elibereaza oxigen, gluconat de zinc, extract de aloe vera si melaleuca alternifolia; fara conservanti, coloranti sau lauryl-sulfat de sodiu.

      1.4. Xerostomia
      Nu se considera o boala propriu-zisa, ci este doar un simptom. Odata cu inaintarea in varsta, chiar dupa 25 de ani secretia glandelor salivare se diminua treptat, astfel ducand la aparitia halitozei. Fiziologic, in timpul noptii secretia salivara scade, astfel se explica mirosul neplacut al cavitatii bucale dimineata dupa trezire, aceasta insa nu se considera patologic daca dispare dupa periajul dentar. Xerostomia se caracterizeaza printr-o senzatie persistenta de uscaciune a gurii, iar depistarea cauzelor este de competenta medicului specialist. In tratamentul xerostomiei se utilizeaza cu succes produsele familiei Biotene, special dezvoltate pentru acest obiectiv.

      1.5. Alimentatia
      Se pot mentiona patru factori ai alimentatiei care duc la crestera producerii solutiilor sulfurice in cavitatea bucala.

        Componente cu efect deshidratant
        Importanta majora o are fumatul si alcoolul, aceasta din urma fiind o componenta de baza in apele de gura utilizate in trecut.

        Alimente bogate in proteine
        Produse de lactate - intalnim frecvent intoleranta ascunsa la lactoza. Digestia leguminoaselor reprezinta unora o adevarata problema. Aceasta boala se numeste TMA (Trimethylaminuria), iar mirosul respiratiei seamana cu cel al pestelui putrezit.

        Glucide
        Reproducerea bacteriilor este facilitate de existenta glucidelor in cavitatea bucala, care servesc ca mediu de cultura. Prezenta glucidelor totodata duce la formarea peliculei dentare, aceasta avand un rol determinant in aparitia gingivitei si a cariei dentare. In astfel de cazuri, bacteriile anaerobe produc o cantitate mai mare de substante sulfurice. Cei mai multi, se folosesc de bomboane mentolate si gume de mestecat pentru a estompa mirosul neplacut, dar daca acestea contin glucide, nu numai ca nu rezolva nimic, ci din-potriva va rezulta un efect advers.

        Alimente acre
        Atentie la consumul excesiv de cafea, sos de tomate, citrice (portocale, lamaie, grapefruit) deoarece pH-ul acid contribuie la dizolvarea calciului din smalt si ajuta la reproducerea bacteriilor. Are rol si in aparitia gustului metalic sau amar din cavitatea bucala. Apa de gura TetroBreath este una din acele putine produse existente pe piata, care contribuie la neutralizarea acestor acizi.

      1.7. Medicamente
      Foarte putini sunt constienti de faptul ca medicamentele utilizate au influenta asupra mirosului si gustului neplacut al cavitatii bucale.

    2. 1. Invatarea igienei bucale corespunzatoare
    Aceasta se realizeaza cu ajutorul medicului stomatolog si a asistentei de igienizare orala. In cadrul periajului dentar este foarte important curatirea spatiilor interdentare precum si indepartarea depunerilor de pe limba. Se recomanda folosirea aparatului pentru lavaj bucal.

    3. 1. Produse homeopatice si de stimulare a sistemului imunitar


    4. 1. Produsele TetroBreath
        vezi »
halena.ro © 2008 Toate drepturile rezervate  |  Termeni si conditii  |  Protectia datelor